25 voedingstips om af te vallen - Perfect Body Engineers

Afvallen is voor de meeste mensen erg lastig. De combinatie van gezond eten en voldoende bewegen is volgens de meeste experts de beste methode. Met deze 15 tips kun jij effectief en snel afvallen en op gewicht blijven. 

1. Eet alleen gezonde vetten
Voedingsmiddelen met gezonde vetten bevatten talrijke gezonde stoffen die ons lichaam nodig heeft. Deze voedingsmiddelen zorgen er ook voor dat je eerder verzadigd bent. Voorbeelden van voedingsmiddelen met gezonde vetten zijn noten, olijfolie en vis.

2. Vermijd voedsel met veel calorieën
Wanneer je voedsel eet die veel calorieën bevatten, is de kans groot dat je hiervan teveel binnen krijgt op één dag. Dit zijn vaak voedingsmiddelen, waarbij je na de maaltijd al snel weer trek krijgt. Producten met veel calorieën zijn junkfood, chips of koekjes. Ook de ”gezonde nootjes” horen daarbij. Want een handje noten kan zo gauw 150-200 calorieën bevatten.

3. Neem na je ontbijt alleen nog maar water of thee
Het lijkt soms dat vruchtensappen of water met toegevoegde vitaminen gezond lijken, maar het tegendeel is waar. Deze zitten vaak vol met calorieën waar je overgewicht van kan krijgen. Puur water uit de kraan of gekocht in een pak/fles is veelal het gezondste wat je kan drinken. Ook bevat water geen calorieën. Aangezien (groene) thee ook voornamelijk uit water bestaat, zal dat je ook helpen met afvallen.

4. Matig met alcohol
Pas op met alcohol. Aan alcoholhoudende dranken worden namelijk veel suikers toegevoegd. Alcohol bevat zelf ook veel calorieën, namelijk 7 calorieën per gram alcohol. Daardoor kan het aantal calorieën op een avondje stappen flink oplopen.

5. Een echte kip eter?
Vermijd kipdijfilet en bouten en kies voor magere kipfilet. Kipfilet bevat namelijk minder vet dan kipdijfilet en daardoor is het minder calorierijk.

6. Eet veel groente
Omdat groente veel vocht en vezels bevat zul je merken dat je sneller verzadigd bent.

7. Verminder wit eten en stabiliseer je bloedsuikerspiegel
Hiermee wordt voeding bedoeld zoals suiker, rijst, pasta, brood en andere meelproducten. Deze voeding bevatten veel koolhydraten, oftewel snelle suikers. Snelle koolhydraten zorgen ervoor dat het voedsel snel wordt opgenomen in je bloed, waardoor je snelle pieken en dalen krijgt in je bloedsuikerspiegel. Wat uiteindelijk ervoor zorgt dat je weer trek krijgt in zoetigheid. Als je kiest voor complexere koolhydraten zoals, bruine rijst, volkoren pasta en volkorenbrood, zorg je ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet te veel gaat schommelen en krijg je minder snel trek in zoetigheid

8. Schakel over naar zwarte koffie
Koffie zelf bevat geen calorieën. Maar drink je vaak cappuccino of koffie verkeerd, dan zal je eerder last krijgen van overgewicht. Deze bevatten namelijk veel suikers en vet, afhankelijk van jouw koffie natuurlijk. Schakel daarom over naar een calorievrije zwarte koffie, zonder suiker.

9. Ontbijt met havermout of muesli
Bij een stevig ontbijt horen veel vezels. Muesli en vooral havermout zijn hier perfect voor. Hierdoor zul je de rest van de dag een voller gevoel hebben.

10. Eet zoveel mogelijk thuis
Wanneer je bijvoorbeeld in een restaurant eet, krijg je soms wel is te grote porties die je dan toch op probeert te eten. Wanneer je thuis eet, heb je beter in de hand wat je eet. Ook zul je niet snel meer eten koken dan dat je op kan.

11. Vermijd zoveel mogelijk bewerkt voedsel
Hier zit vaak suiker in en heeft vaak nog maar 1/10 van de oorspronkelijke voedingswaarde. Je eet dus veel lege calorieën waar je lichaam niks aan heeft. Daarbij is bewerkt voedsel nog vaak verslavend ook, waardoor je snel teveel eet.

12. Eet pittig
Wanneer je eten gekruid met peper is, zal dit ervoor zorgen dat je insuline en bloedsuikerspiegel stabiel blijft.*

13. Eet fruit in plaats van fruitsap
In fruitsap zitten veel minder vezels dan in fruit zelf. Vezels zorgen ervoor dat je eerder een verzadigd gevoel krijgt. Daarbij krijg je ook minder suikers binnen bij het eten van fruit dan bij het drinken van fruitsap.

14. Vervang suikerrijke snacks met noten
Een snack is meestal iets wat snel te pakken is en zo je mond in kan. Denk daarbij aan chocola, chips of koekjes. Zoals je waarschijnlijk al weet, zitten deze producten vol met suikers. Vervang dit met noten. Deze zijn ook kant en klaar, maar wel suikervrij en bevatten gezonde vetten.

15. Eet 3 keer per dag
Je stofwisseling is niet afhankelijk van je eet frequentie, dus hoef je niet 6 keer per dag te eten. Eet gemiddeld 3 keer per dag en zorg ervoor dat je minder calorieën eet dan dat je kan verbranden.

Bron vermelding:

Gepeperd eten verlaagt insuline- en suikerspiegel (Am J Clin Nutr. 2006 Jul;84(1):63-9.)