10 tips voor een gezond leven - Perfect Body Engineers

Je gezondheid heb je zelf in de hand. Kom niet met excuses of uitstelgedrag. Jij maakt je eigen keuzes en bent daar zelf verantwoordelijk voor. Ga direct aan de slag met deze 10 stappen. Zo zit jij binnen no-time lekker in je vel!

1. Beweeg! Wees lekker actief. Als je niet uit jezelf naar de sportschool gaat of je hebt niet de motivatie kun je beter een personal coach zoeken die je helpt met goed en verantwoord sporten en bewegen.

2. Een glimlach is gratis. Lach meer met en naar anderen, dan zul je zien dat anderen ook positief terug lachen.

3. Eet voldoende groente en fruit. Probeer af en toe wat nieuws, zodat je er achter komt wat echt lekker is. Probeer minimaal 1 stuk fruit en 150-250 gram groente per dag te eten.

4. Stop met die onnodige suikers. Vooral geraffineerde suikers (snoep, koekjes etc.) zijn erg slecht voor je bloedsuikerspiegel en gebit. Vermijd ook fruitdrankjes. Deze bevatten een bom aan suiker. Eet liever 1 sinaasappel dan 4 geperste sinaasappelen op te drinken. Nu zeg ik niet dat je suiker nooit nodig hebt. Er zijn 2 belangrijke momenten dat je suiker echt nodig hebt om nog optimaal te presteren, namelijk tijdens en/of na het sporten.

5. Drink voldoende water. Zo voorkom je dat je stiekem uitdroogt terwijl je aan het werk bent of de studie zit. 2 liter water is minimaal. Zet een paar halve liter waterflesjes (met kraanwater) naast je bureau of stoel. Leegdrinken en weer bijvullen. Zo heb je direct wat extra beweging. Ga niet pas water drinken op het moment dat je dorst hebt, want dorst is een signaal van een te kort aan water in je lichaam.

6. Vervang tarwe eens wat vaker voor spelt, rogge of glutenvrije alternatieven. Probeer ook af en toe geen rood vlees te eten. Vooral varkensvlees ligt erg zwaar op de maag en zit vol met bacterie. Stop hiermee en vervang het door meer groente, vis of kip te eten.

7. Vergeet je het ontbijt niet? Dit is een belangrijk maaltijd. Met een goed ontbijt kun je er stevig tegenaan. Ben je niet een ontbijt type of heb je weinig tijd? Zet dan in de avond het ontbijt al klaar of kies voor een snelle hap, zoals muesli met magere yoghurt. Of een simpele eiwit shake met havermout.

8. Foutje moet kunnen. Maak je niet druk en focus op de oplossing. Is het iets kleins? Laat maar gaan. Ook met voedig kun je af en toe een foutje maken. Dat ene drankje teveel of die vette pizza met cola. Pak de volgende dag de draad weer op.

9. Kijk niet naar anderen maar naar jezelf. Je bent prima zoals je bent. Ontevreden met je lichaam? Ga dan sportief aan de slag en maak er werk van.

10. Beweging is erg belangrijk. Sport niet alleen in de sportschool maar ga ook minstens 1-3 dagen buiten een stukje lopen of hardlopen. Zo haal je een frisse neus en geniet je van de frisse lucht.